Sfaturi de bază pentru o piele sănătoasă

În timpul verii, pielea este adesea mai expusă la deteriorări, în principal din cauza expunerii mai mari la lumina soarelui decât de obicei, precum și a contactului cu apa de mare sau cu clorul din piscine. Schimbările climatice și poluarea mediului sunt, de asemenea, dăunătoare pentru piele.

Toate acestea fac ca întoarcerea din vacanță să fie un moment bun pentru a examina starea pielii și a lua diverse măsuri pentru a o îngriji. Pielea este unul dintre organele majore ale corpului, protejându-l de riscurile mediului, reglându-i temperatura și permițând percepția atingerii.

De aceea, vă prezentăm următoarele sfaturi pentru a vă menține pielea sănătoasă și netedă.

Curățarea excesivă poate provoca o pierdere excesivă de ulei în straturile cele mai exterioare ale pielii și poate duce la dermatită, sau poate accentua uscăciunea pielii”.

Noțiuni de bază pentru o piele rozalie si sanatoasa

Bea multă apă

Corpul tău pierde apă pe parcursul zilei. Trebuie să refaceți cel puțin apa pe care o pierdeți, așa că beți între doi și trei litri pe zi. Apa vă ajută organismul să funcționeze cât mai bine (la urma urmei, două treimi din corpul dumneavoastră sunt apă) și vă face pielea să arate mai fină și mai proaspătă.

Faceți exerciții fizice

Elasticitatea și tonusul pielii se pierd odată cu vârsta. Puteți menține fermitatea pielii dvs. făcând exerciții fizice în mod regulat. Exercițiile fizice moderate, cum ar fi yoga, pot fi la fel de benefice ca și cele mai viguroase exerciții musculare.

Atunci când faceți exerciții fizice, creșteți fluxul sanguin către piele, ceea ce înseamnă că aceasta primește în mod optim nutrienții și vitaminele esențiale. De asemenea, exercițiile fizice vă tonifică mușchii, ceea ce ajută la modelarea pielii.

Păstrați-vă pielea strălucitoare

O piele curată este cel mai bun mod de a preveni infecțiile și mirosurile corporale. Cele mai multe săpunuri, produse de curățare a feței, geluri de duș și alte produse de acest gen au fost testate în prealabil pentru a se asigura că nu vor provoca iritații sau reacții alergice, așa că tipul de produse pe care îl alegeți ar trebui să se bazeze doar pe preferințele personale.

Nu uitați că o curățare excesivă poate duce la o pierdere excesivă de ulei în straturile cele mai exterioare ale pielii, ceea ce poate duce la dermatită, sau poate accentua uscăciunea pielii.

Faceți o saună

Făcându-te să transpiri și expulzând impuritățile, o saună ajută la curățarea pielii tale. De asemenea, îmbunătățește circulația. Nu uitați să nu beți alcool sau să mâncați o masă copioasă înainte de o ședință de saună.

Persoanele în vârstă sau cele cu probleme cardiace sau respiratorii sau cu afecțiuni cronice ar trebui să evite saunele. Mențineți temperatura confortabilă și, dacă vă simțiți rău sau amețit în timpul ședinței, părăsiți sauna imediat, beți multă apă și stați liniștit pentru o vreme. Dacă simptomele nu dispar, solicitați asistență medicală.

Periați-vă pielea

Periajul moderat al pielii uscate cu o perie specială va ajuta la îndepărtarea celulelor moarte care pot face ca pielea să arate deteriorată. Periați-vă întotdeauna în direcția inimii, adică de la mâini spre umeri, de la picioare spre șolduri.

Nu vă periați pielea dacă aveți tăieturi, răni sau dacă suferiți de afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczeme sau psoriazis, deoarece periajul nu va face decât să agraveze aceste afecțiuni.

Folosiți exfoliante

Este similar cu periajul pielii. Gelurile de duș sau masajele exfoliante conțin particule care favorizează procesul de reînnoire celulară fără a deteriora epiderma. Unele conțin acizi din anumite fructe (alfa-hidroxi-acizi) care ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii.

Acești acizi, numiți și AHA, pot irita unele tipuri de piele, așa că nu le mai folosiți dacă observați semne de iritație sau roșeață a pielii.

Există multe exfoliante pe piață, așa că va trebui să încerci care se potrivește cel mai bine pielii tale. Sau, dacă îndrăznești, dintr-un amestec de ulei de măsline și sare de mare grunjoasă, poți încerca să-ți faci propriul exfoliant natural pentru piele (evident, nu-l aplica pe tăieturi sau răni).

Pentru a înmuia părțile mai aspre ale pielii, cum ar fi genunchii, coatele și călcâiele, puteți freca pulpa de avocado pe aceste zone. O cantitate de avocado care încape în palma mâinii tale va fi suficientă.

Hidratați-vă pielea

Hidratarea zilnică a pielii vă va ajuta să o mențineți netedă prin creșterea nivelului de hidratare. Pielea are nevoi diferite în funcție de vârstă și de tipul de piele, așa că, dacă nu ești sigură ce este potrivit pentru tine, cel mai bine este să consulți farmacistul.

Multe creme hidratante conțin acizi AHA, vitamina E, germeni de grâu, aloe vera, extracte de plante și alte ingrediente adăugate pentru a îmbunătăți tonusul și textura pielii, precum și pentru a reduce petele de vârstă și ridurile. Căutați o cremă hidratantă care este non-comedogenă (nu va bloca porii) și feriți-vă de „cremele miraculoase”.

Folosiți protecție solară

Cancerul de piele este cel mai mare risc al expunerii prelungite la lumina soarelui. Cele mai bune măsuri preventive sunt moderația și protecția. Evitați expunerea excesivă la razele soarelui și folosiți o cremă de protecție solară cu un factor de protecție solară (denumit de obicei SPF) de 15 sau mai mare.

Se recomandă reaplicarea cremei de protecție solară, în special după ce ați transpirat sau v-ați îmbăiat. Expunerea excesivă la soare poate agrava sau accentua problemele pielii, cum ar fi ezcema sau rozaceea, o afecțiune caracterizată prin roșeață intermitentă sau inflamație a pielii.

Observați-vă și supravegheați-vă pielea

Observarea regulată a pielii vă va ajuta să vă obișnuiți și să vă familiarizați cu aspectul pielii, ceea ce vă va ajuta să depistați mai repede orice modificări ale acesteia. Acordați o atenție deosebită alunițelor; dacă observați unele care își schimbă forma sau care sângerează, mergeți la medicul de familie pentru o examinare.

De asemenea, ar trebui să verificați lunar pielea din jurul testiculelor și al sânilor, în special pentru a vedea dacă există noduli, gropițe, riduri sau modificări ale texturii.

Nu mai fumați

În cele din urmă, dacă sunteți fumător, cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă îmbunătăți starea pielii este să renunțați la fumat. Fumul de tutun vă usucă pielea, în timp ce constrânge vasele de sânge și, prin urmare, cantitatea de sânge care ajunge la piele, privând-o de nutrienți esențiali. Pe de altă parte, fumătorii sunt de două până la trei ori mai predispuși la dezvoltarea psoriazisului.

Lasă un comentariu